Bahan-bahannya :
250 gm spaghetti
minyak masak
1 biji bawang besar (cincang halus)
2 keping fish cake (hiris nipis)
150 gm udang
150 gm sotong
100 gm kucai cina
1 kuntum bunga kantan(dihiris nipis)
sedikit daun pudina (hiasan)
2 sudu besar pes tomato
3 sudu besar gula
1 sudu besar sos ikan
garam secukup rasa
air suam yang secukupnya (ikut cita rasa sendiri)
Cara menyediakannya :
Masak pasta mengikut arahan pada bungkusan.
Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi. Masukkan fish cake, goreng selama 1/2 minit kemudian masukkan udang dan sotong. Apabila udang dan sotong sudah berubah warna angkat dan ketepikan. Kemudian masukkan pes tomato, gula, sos ikan, garam, bunga kantan dan air suam (jika mahu kuah). Apabila kuah mula mendidih, perlahankan api, masukkan pasta yang telah direbus dan kacau bersama bahan yang telah dimasak tadi. Kemudian masukkan udang, sotong dan kucai. Kacau rata. Hidangkan bersama daun pudina sebagai hiasan.
terima kasih utk resepi :)
ReplyDeletetak pernh dgr lg speggti tomym. kne cuba ni
amna : sama-sama amna, selamat mencube..:)
ReplyDelete