Bahan-bahan :
500 gm ikan tenggiri
50 gm ikan tenggiri jeruk
250 gm bawang merah
80 gm bawang putih
40 gm halia
100 gm cili kering
4 batang serai
4 sudu besar biji ketumbar (sangai)
1/2 sudu besar jintan putih (sangai)
1/2 sudu besar jintan manis (sangai)
100 gm kelapa parut (buat kerisik)
3-4 cawan santan pekat
1 cawan air rebusan ikan
laksa beras
Cara menyediakan :
Kisar kerisik, bahan-bahan sangai, bawang merah, bawang putih, halia, cili kering, serai bersama 1 1/2 cawan santan. Ikan yang direbus dibuang kulit dan tulangnya. Kisarkan isi ikan bersama setengah cawan santan. Satukan ikan kisar dan bahan kisar dalam periuk. Tuangkan lebihan santan. Masukkan ikan tenggiri jeruk. Didihkan di atas api kecil sehingga kuah menjadi pekat dan pecah minyak. Laksa dihidangkan bersama ulam-ulam, kuah dan sambal.
No comments:
Post a Comment