Bahan-bahan :
1 bungkus mi kuning
300 gm sotong
300 gm udang
10 keping taufufa
300 m kerang
200 gm tauge
1 ikat sawi
2 ulas bawang merah
50 gm udang kering
1 biji kelapa (ambil santan)
1 bungkus rempah kari (kecil)
10 tangkai cili kering
1 kiub pati ayam
gula dan garam secukup rasa
Cara menyediakan :
Kisar bawang merah, udang kering dan cili kering hingga hancur. Kemudian tumis bahan-bahan tersebut hingga garing. Selepas itu masukkan rempah kari dan tumis hingga naik minyak. Seterusnya masukkan sotong, udang dan kerang, diikuti santan, garam, gula serta pati ayam secukup rasa. Biarkan hingga mendidih. Setelah mendidih masukkan taufufa. Tutup api dan ketepikan. Dalam bekas yang berlainan, celur mi, sawi dan tauge. Sedia untuk dihidang. Hiaskan dengan bawang goreng, daun sup dan cili hijau.
No comments:
Post a Comment