Lapisan kek :
Bahan A:
6 biji putih telur
3 gm krim tartar
100 gm gula kastor
Bahan B:
6 biji kuning telur
40 gm susu segar
40 gm minyak jagung
25 gm gula
secubit garam
110 gm tepung super fine
4 gm serbuk penaik
1/2 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil perisa pandan
Cara menyediakannya :
Kacau semua bahan A sehingga gebu. Dalam bekas yang lain, kacau bahan B hingga sebati. Campur kedua-dua bahan A dan B. Tuang ke dalam acuan kek dan bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Lapisan kaya pandan :
Bahan A :
676 gm santan pekat
676 ml air
18 gm serbuk agar-agar
1 sudu kecil pati santan (pewarna hijau)
200 gm gula
Bahan B:
75 gm serbuk how kwee (berwarna hijau)
185 gm air
Bahan hiasan :
kelapa kering
Cara menyediakannya :
Kacau sebati bahan A.Masak atas api sederhana selama lima minit. Bahan B dikacau rata dan sebati dan tuangkan ke dalam adunan A. Masak kedua-dua bahan sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment