250 gm spaghetti (san remo)
minyak masak
2 camca besar hirisan bawang putih
300 gm udang, dibuang kulit
4 biji telur, dipukul sedikit
120 gm kerang, dicelur dan dibuang kulit
100 gm taugeh
100 gm kucai cina, dipotong 3cm panjang
Bahan perisa (digaul sebati)
3 camca besar sos ikan
3 camca besar kicap cair
1 camca besar kicap pekat
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya :
Masak pasta mengikut arahan pada bungkusannya.
Panaskan 5 camca besar minyak dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan udang dan goreng menggunakan api besar sehingga udang masak. Masukkan pasta bersama bahan perisa. Kacau sehingga sebati selama 2 minit. Tolak pasta ketepi kuali, tambah 2 camca besar minyak dan masukkan telur. Biar telur masak dan keras sedikit selepas itu kacau bersama pasta. Masukkan kerang, taugeh dan kucai cina. Kacau seminit lagi dan padamkan api.
No comments:
Post a Comment