Bahan-bahannya :
1 biji bawang merah
1/2 biji cili benggala merah
1/2 biji cili benggala kuning
1/2 biji cili benggala hijau
70 gm cendawan tiram
1 keping isi ikan sebelah, dihiris
4-5 camca minyak masak
3 camca besar hirisan daun ketumbar
150 gm makaroni, direbus lembut
3 camca besar mayonis
2 camca besar mentega kacang (kasar)
garam dan serbuk lada hitam secukupnya
Cara membuatnya :
1. Bawang merah dibelah lapan.
2. Potong kasar ketiga-tiga cili benggala.
3. Gaul bawang, cili, cendawan dan ikan bersama minyak dan separuh daun ketumbar. Ratakan di atas tin bakar pada suhu 230 darjah celcius selama 15 minit.
4. Sebelum dihidang, gaul makaroni bersama baki ketumbar, mayonis, mentega kacang, garam dan lada hitam.
No comments:
Post a Comment