Bahan-bahannya :
300 gm spaghetti (san remo)
4 camca besar minyak masak
70 gm udang kering, ditumbuk kasar
5 cawan air
1 tin sup tomato
300 gm udang, dibuang kulit
1/2 cawan pati santan
garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
16 tangkai cili kering, direndam
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Bahan hiasan :
2 biji telur direbus, dibelah
2 keping tauhu goreng, dihiris
100 gm taugeh, dibuang ekor dan dicelur
2 biji tomato, dihiris
sedikit daun bawang, dicincang
sedikit saderi cina, dicincang
sedikit bawang goreng
hirisan cili merah
Cara membuatnya :
Masak pasta mengikut arahan pada bungkusannya.
Panaskan 4 camca besar minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan udang kering dan terus kacau sehingga udang wangi dan garing. Masukkan air, sup tomato dan udang. Biar kuah di atas api perlahan selama 10 minit dan masukkan santan, garam dan gula. Apabila kuah mula mendidih, padam api. Untuk menghidang laksa, letak pasta di dalam mangkuk. Tuang kuah di atasnya dan tabur bahan hiasan.
Cantik Header dapur tu..tengah survey plan...nak renovate dgn budget ciput....
ReplyDeleteuhuiii... terliur jap :)
ReplyDeleteZiana : kalau nak survey pilihlah warna putih...lawa..smart..:)
ReplyDeleteFarah Fazen : jangan lupe mencube..:)
ReplyDeletecedap!!
ReplyDeletesup tomato tu, brand apa ya?
ReplyDelete