Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (500 gm)
Bahan A :
250 gm santan
150 gm bawang besar (kisar)
50 gm halia
Bahan B :
3 batang serai
1 sudu besar gula batu
3 keping asam gelugur
garam dan gula
Cara menyediakan :
Mula-mula kita sediakan kuah percik. Panaskan santan dalam periuk dengan api yang perlahan. Masukkan bahan A dan kacau selama lima hingga enam minit. Kemudian masukkan bahan B dan masak dengan api perlahan supaya santan tidak pecah. Kemudian tambah bahan perisa secukupnya. Lumurkan sedikit kuah percik pada ikan dan bakar. Kuah selebihnya tuang keatas ikan yang telah dibakar sewaktu menghidangkannya.
Wah jadi laper nih, oh yah dan follow nih jangan lupa followback yah
ReplyDeleteRizky :
ReplyDeletemama pun lapa..hu3, mama dah follow da:)