Bahan lapisan keju :
500 gm keju
140 gm gula
2 biji telur
Cara-caranya :
Putar keju dan gula sehingga putih. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Ketepikan.
Bahan lapisan kek span :
125 gm tepung kek span
2 biji telur
50 ml air
50 ml mentega cair
Cara menyediakannya :
Putar tepung, telur, air dan mentega cair sehingga kembang. Bakar pada suhu 180 drj celcius selama 40 minit. Bila masak, potong bahagian tepi dan atas.
Bahan lapisan biskut :
1 cawan serbuk biskut marie
1/4 cawan marjerin cair
Cara menyediakannya :
Ratakan lapisan biskut ke dalam acuan. Biarkan sebentar di dalam peti sejuk. Lapiskan dengan lapisan kek span. Tuangkan lapisan keju. Bakar selama 40 minit dengan suhu 150 drj celcius.
* kek mestilah di bakar secara kukus. Acuan kek diletakkan di dalam loyang yang berisi air. Selepas bakar, jgn keluarkan kek terus dari oven. Buka pintu oven dan biarkan kek sejuk di dlm oven, ni utk mengelakkan permukaan kek merekah. Kek hendaklah disejukkan semalaman sebelum dimakan.
wow..nk yg ni satu!!
ReplyDeletecookies coklat ada tak ?
ReplyDeleteYummy..
ReplyDelete