Bahan-bahan :
150 gm gula kastor
250 gm mentega
1 biji kuning telur
1 sudu besar susu pekat
550 - 580 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
sedikit pewarna merah dan hijau
paper cups
Cara-cara :
Pukul gula dan mentega hingga sebati. Masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yang sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam. Uli perlahan menjadi doh. Bahagikan kepada 3 bahagian, merah, hijau dan plain. Buatkan bebola kecil dengan doh merah. Canai doh plain nipis2 je..pastu salutkan dengan bebola merah tadi. Canai doh hijau nipis2 gak, kemudian salutkan dengan doh tadi. Kira bolehlah bayangkan sendiri...macamane rupa tembikai..ada 3 lapisan kn...
Simpan sebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya).
Belah4 bebola tadi, pastu letak lah bijan hitam sikit dan aturlah dalam paper cups dan barulah diletak di dalam tin pembakar. Bakarlah pada suhu 160 drj celcius selama 20-25 minit atau hingga masak.
SEDAPNYE...
ReplyDeletenanti nak cuba resepi ni..tq share..hehe
ReplyDeletesalam kenal mama... ita copy resepinya ye... boleh ye mama ita share ngan kawan2 pulak... terima kasih mama..
ReplyDeleteMlm ni boleh buat utk tempahn tq for sharing dari dapur maam moga bermnafaat dan berkat ilmunyer.slaam rwmadhan 11 mama
ReplyDelete