Bahan-bahan untuk buat roti pita (8 biji roti)
200 gm tepung roti
50 gm tepung gandum
150 gm air
5 gm gula
5 gm garam
15 gm olive oil/minyak masak
2.5 gm dry yeast
Cara-caranya :
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread mixer. On kan. Tunggu sampai siap.
Keluarkan dari bread mixer. Tumbuk-tumbukkan untuk keluarkan angin.
Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambil satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper saiznya lebih kurang 13 cm.
Bila nampak dah naik sikit. Boleh la di bakar dalam oven pada suhu 230 darjah celcius selama 4 minit.
Kalau uli dengan tangan, gunakan air suam. Adunan ni lembik sikit, jangan tambah tepung. Bila dan siap uli, penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu boleh la ikut cara seperti di atas dan seterusnya.
No comments:
Post a Comment