Bahan-bahannya :
4 cawan beras
6 ulas bawang kecil (hiris)
2 cm halia (hiris)
2 tangkai daun sup
4 1/2 cawan air rebusan ayam
garam secukup rasa
Cara menyediakannya :
Bawang merah dihiris halus, halia dipotong dan jangan terlalu kecil. Cuci beras dan masukkan garam, bawang putih, halia, daun sup dan air. Boleh juga dimasukkan dua sudu besar marjerin. Tanak seperti biasa.
Bahan ayam goreng :
9 ketul ayam
2 cm halia (hiris)
4 ulas bawang putih (kisar)
2 cm kunyit (kisar)
3 sudu besar kicap manis
4 batang serai (kisar)
garam secukup rasa
Cara menyediakannya :
Bahan-bahan dikisar dan diperap beberapa jam bersama ayam tadi. Kemudian barulah digoreng.
Bahan-bahan untuk sup :
Tulang ayam
3 ulas bawang putih (ketuk)
1 labu bawang besar (potong)
2 cm halia (hiris)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
air
rempah empat sekawan
Cara menyediakannya :
Tumiskan rempah empat sekawan, setelah wangi masukkan halia, bawang putih, bawang besar, tulang ayam dan air. Setelah mendidih masukkan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment