Bahan-bahannya :
4 cawan beras basmathi
4 1/2 cawan air
125 gm bawang goreng (ramas)
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1/4 cawan minyak masak
sedikit kismis
5 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar air halia
2 labu bawang besar (cincang)
5 ulas bawang putih (hiris)
1 helai daun pandan
1 sudu besar air mawar
100 gm gajus (goreng)
1/2 cawan susu cair
garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakannya :
Beras dicuci dan ditoskan. Panaskan periuk, masukkan minyak sapi dan minyak masak. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sampai wangi dan masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Tuangkan air, susu cair, garam, gula dan air halia. Biarkan hingga mendidih. Masukkan bawang goreng, daun pandan, air mawar dan biarkan mendidih. Setelah nasi hampir kering, kecilkan api dan biarkan sampai masak. Taburkan kismis dan gajus.
No comments:
Post a Comment