Lapisan bawah :
150 gm mentega
1/4 cawan gula halus
1 biji telur, dipukul
1 1/2 cawan tepung, diayak
1/2 cawan kelapa parut, dibakar
sedikit air
Lapisan atas :
500 gm keju krim
1/2 cawan tairu berperisa mangga
1 cawan madu
4 biji telur, asingkan putih dan kuningnya
1/2 cawan susu sejat penuh krim
1 camca teh esen vanila
1 1/2 cawan puri mangga masak
Cara membuatnya :
Untuk menyediakan lapisan bawah, gaul rata semua bahan dan tekan di dlm acuan springform
berukuran 25cm. Bakar 15 minit pd suhu 180 drj clcius. Angkat dan sejukkan.
Untuk menyediakan lapisan atas, campur keju, tairu, madu, kuning telur, susu dan vanila. Pukul sehingga sebati, masukkan puri mangga.
Menggunakan bekas lain, pukul putih telur sehingga kembang dan masukkan di dalam adunan berkeju. Kacau rata. Tuang adunan di atas lapisan bawah. Alas acuan kek dengan kertas aluminium. Letakkan di dalam loyang berisi air panas dan bakar kek didalam ketuhar sejam pada suhu 180 drj clcius. Apabila kek masak, padamkan ketuhar. Biarkan kek sejuk di dlm ketuhar 2-3 jam, barulah dikeluarkan.
Jika suka, hias kek dengan hirisan mangga dan kelapa goreng di atasnya.
Sebaiknya, sejukkan kek semalaman sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment