Bahan-bahannya :
500 gm ikan tenggiri (rebus ambil isi) boleh ganti dengan ikan kembung atau ikan parang
1 paket spaghetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
1 biji kelapa (kerisik)
1 biji kelapa (santan 10 cawan)
10 keping asam keping
2 senduk serbuk kari ikan
5 batang serai (diketuk)
2 inci lengkuas (diketuk)
garam dan gula secukup rasa
Bahan A (direbus dan dimesin - asingkan)
150 gm udang kering
100 gm udang basah, dibuang kulit
sekeping isi ikan kurau masin, dibakar
Bahan B (digiling/mesin)
20 tangkai cili kering
20 biji bawang kecil
10 biji bawang putih
1 inci halia
2 cm kunyit hidup
Untuk hiasan :
Timun - buang kulit dan hiris halus
lobak merah dihiris halus
kacang panjang dipotong kecil
bawang besar dihiris bulat
limau nipis dipotong serong
lada merah/hijau dihiris
taugeh dibuang ekor
tauhu digoreng dipotong kecil-kecil
daun kesom dan daun selasih dihiris halus
1 batang bunga kantan dihiris
lobak masin dihiris halus
1 mangkuk sambal belacan
Cara-cara menyediakannya :
1- siang dan cuci ikan dengan asam dan garam. Rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan
kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan.
2- 1/2 cawan minyak dimasukkan kedalam periuk dan tumiskan serai dan lengkuas yang diketuk, cili mesin diikuti dengan B yang dikisar. Biarkan garing sedikit.
3- Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan kedalam tumisan tadi dan diikuti dengan bahan A. kemudian masukkan asam keping, kerisik, santan, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga semuanya sebati.
Resepi sambal belacan
lada merah 5/6 biji
belacan 30 gm dibakar
bawang merah kecil 1 biji
Caranya - mesinkan semua bahan dan hidangkan.
Selamat mencuba.............
laparnya laksa johor...nyum3..
ReplyDeletejangan lupa mencuba tw...:)
ReplyDelete