Bahan-bahannya :
1 kg ayam
10 batang serai
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 1/2 sudu besar jintan manis
minyak sapi
1/2 tin kecil susu cair
1 biji limau nipis
1/2 cawan sos tomato
1/2 biji kelapa ( 3 cawan santan )
300 gm cili kering
1 sudu besar serbuk kunyit
Cara menyediakannya:
Bawang merah, bawang putih, jintan manis, halia dan serai hendaklah dikisar/digiling
sehingga halus. Perah limau dan ambil jusnya. Campurkan dgn susu cair dan dikacau
sehingga sebati. Biarkan sementara. Panaskan minyak sapi, tumiskan bahan-bahannya
yang telah dikisar berserta cili giling dan serbuk kunyit. Biarkan mendidih sehingga
terbit baunya. Masukkan ayam bersama santan. Pastikan ia dimasak dgn api yang
perlahan. Pastikan ayam benar-benar empuk. Setelah itu masukkan sos tomato dan
susu cair yang telah dicampurkan dgn air limau tadi. Kacau sehingga pekat dan barulah
diangkat. Hiaskan dgn kismis dan hirisan badam.
*khas buat zakimuhammad*
No comments:
Post a Comment