Bahan-bahannya :
500 gm ayam (dipotong kecil, digoreng garing)
5 camca besar minyak sapi
100 gm bawang besar (kisar)
8 ulas bawang putih (kisar)
5 cm halia (kisar)
2 camca teh serbuk ketumbar
1 camca teh serbuk kunyit
3 camca besar serbuk cili
300 gm tomato (dicincang halus)
100 gm dadih
sedikit garam
3 tangkai daun ketumbar (dicincang halus)
Cara menyediakannya :
Panaskan minyak sapi di dlm kuali. Tumis bawang besar
bersama bawang putih dan halia sehingga garing.
Masukkan serbuk ketumbar bersama serbuk kunyit dan serbuk cili,
biar sehingga terbit bau. Masukkan ayam, biar sehingga masak.
Masukkan tomato, dadih dan garam.
Sebelum diangkat masukkan daun ketumbar.
Hidang panas2 bersama roti atau nasi......
Kalau suka..gunakan ikan atau daging.
Untuk masak berkuah, boleh lah bubuh sedikit susu segar.
No comments:
Post a Comment