4 biji kuning telur
110 gm gula kastor
75 ml susu segar
150 ml dadih
150 gm nanas kaleng (tanpa sirap), dicincang halus
4 keping nanas kaleng bulat, dipotong empat
sedikit ceri
Cara membuatnya :
Putar kuning telur bersama gula kastor sehingga kembang dan ringan.
Masukkan susu segar ke dlm periuk kecil dan panaskan di atas api perlahan tanpa mendidihkannya.
Kemudian panaskan susu tadi di dlm periuk bertingkat sebentar. Masukkan kuning telur, kacau dengan pemukul telur sehingga pekat. Angkat.
Tuang bancuhan aiskrim kedlm tin bakar dan biar sejuk sebentar.
Masukkan dadih bersama nanas, kacau rata. Bubuh bancuhan di dlm peti sejuk bahagian dingin beku sehingga beku, 2-3 jam.
Sebelum dihidangkan, hias atasnya dgn nanas bulat dan ceri.
No comments:
Post a Comment