Bahan-bahannya :
1 kg daging tetel (rebus sehingga lembut)
2 batang lobak merah
2 biji tomato (belah empat)
1/2 cawan minyak sapi
1/2 cawan tomato puri
3 sudu kicap masin
2 sudu besar gula
2 labu bawang besar (mayang)
10 ulas bawang merah (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
3 cm halia (kisar)
10 tangkai cili merah (kisar)
10 biji badam (kisar)
3 sudu besar kerisik
1 tin susu cair
3 cawan air
1/2 sudu besar garam
rempah 4 sekawan
2 tangkai daun sup (hiris)
2 tangkai daun bawang (hiris)
2 sudu rempah beriani
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
Cara menyediakannya :
Panaskan periuk, masukkan minyak masak dan tumis
bahan kisar, rempah 4 sekawan secukupnya, rempah
beriani, kerisik, tomato puri, kicap, gula, air, garam
secukup rasa, susu cair, lobak merah, daun sup dan daun
bawang serta minyak sapi. Gaul rata dan masak di atas
api perlahan sehingga mendidih. Masukkan daging tetel
yang telah direbus dan masak lagi sehingga mesra.
Masukkan tomato dan cili yang telah dibelah, masak
lagi sehingga agak pekat.
No comments:
Post a Comment