1 kg udang
5 tangkai cili merah (kisar)
2 labu bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2 cm halia (kisar)
3 batang serai (kisar)
2 cm kunyit hidup (kisar)
sehelai daun pandan
2 biji mangga masak (hiris)
2 biji kelapa (jadikan santan pekat)
garam secukup rasa
Cara menyediakannya :
Bersihkan udang dan toskan. Kemudian tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak. Setelah itu masukkan udang dan pati santan sehingga mendidih. Masukkan garam dan mangga. Kacau sentiasa perlahan-lahan sehingga mendidih.
assalammualaikum mama,
ReplyDeletesimple je resepi ni ye..mesti sodap ni, ada rasa masam-masam manis gitu kan
kalau guna cili padi agak2nya sedap ke?
Waalaikummussalam anitare,
ReplyDeletemmg sedap klu kte gantikan cili merah tu kpd cili padi...kpd sesape yg suke pedas