Bahan-bahan :
7 cawan beras basmathi (cuci dan toskan)
10 gm rempah empat sekawan
20 gm bawang merah (kisar)
2 batang serai (ketuk)
2 helai daun pandan
10 gm daun pudina
75 gm yogurt
sedikit pewarna kuning
sedikit biji gajus goreng
kismis
1 cawan susu cair
7 cawan air
garam secukupnya
Cara menyediakannya :
Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 sekawan. Masukkan bawang merah yang telah dikisar, serai yang telah diketuk, daun pandan dan daun pudina. Setelah naik bau, tuangkan susu cair dan air. Biarkan ia mendidih barulah masukkan pewarna kuning, garam dan beras. Kacau rata dan tutup. Apabila nasi sudah masak, baru lah boleh dimasukkan gajus, kismis dan hidangkannya.
Daging kari berkerisik
Bahan-bahannya :
600 gm daging (hiris)
50 gm cili kering (kisar)
200 gm serbuk kari
100 gm bawang merah (kisar)
50 gm halia (kisar)
20 gm bawang putih (kisar)
10 gm rempah 4 sekawan
10 gm daun kari
60 gm kerisik
500 ml santan
20 gm air asam jawa
Garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara menyediakannya :
Panaskan minyak, masukkan rempah empat sekawan dan daun kari. Kemudian masukkan bahan yang telah dikisar bersama serbuk kari. Setelah terbit minyak, masukkan daging yang telah dihiris dan biarkan sehingga empuk. Tuangkan air untuk mengempukkan lagi daging. Setelah daging empuk barulah boleh masukkan kerisik, air asam jawa dan santan. Masukkan garam secukup rasa. Setelah siap boleh dihidangkan.
sedap ke nasi minyak yogurt ma?
ReplyDeletesedap kalau kita tambah dengan yogurt ada kelainan dan tak rasa muak......jgn lupe mencube...:)
ReplyDelete