Bahan-bahannya :
50 gm mentega
50 gm tepung serba guna
450 ml susu segar
2 camca besar sos tomato
1 camca besar rempah kari
100 gm keju cheddar, diparut
225 gm makaroni kecil, dicelur
175 gm bunga kobis/brokoli, dipotong kecil dan dicelur
3 biji kuning telur
2 pokok daun bawang, dicincang halus
garam dan serbuk lada hitam secukupnya
3 biji putih telur
Cara membuatnya :
1. Cairkan mentega di dalam periuk, kacau seminit.
2. Masukkan tepung serba guna, kacau seminit lagi.
3. Masukkan susu segar dan kacau sehingga licin dan tidak bergentel.
4. Kemudian masukkan sos tomato bersama rempah kari, perlahankan api. Biar dua tiga minit.
5. Masukkan 1/4 keju cheddar. Angkat dan biar lima minit.
6. Gaul makaroni bersama brokoli, bancuhan keju, kuning telur, daun bawang, garam dan serbuk lada hitam di dalam mangkuk sehingga sebati.
7. Putar putih telur sehingga kental. Kaup dan balikkan putih telur di dalam makaroni. Ratakan adunan itu di dalam mangkuk kaserol 1.2 liter yang di lengser dengan sedikit mentega. Tabur baki keju cheddar.
8. Bakar pasta pada suhu 200 darjah celcius, 20-25 minit atau sehingga keperangan.
wah ! interesting
ReplyDeletedo follow my blog please mama.hee
;)
http://tasmania92.blogspot.com/
ReplyDeletetaskname :
ReplyDeletemama dah follow...:)
taskname :
ReplyDeletethanks...:)