Bahan-bahannya :
2 gelas air
1 paket serbuk agar-agar (10 gm)
2 1/2 gelas susu segar
3 biji kuning telur
3 sudu besar marjerin
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar tepung kastard (40 gm)
1 gelas gula
Cara menyediakannya :
Mula-mula kita jerangkan air, gula dan serbuk agar-agar. Sementara ia dijerang di atas dapur, pukul kuning telur dengan marjerin hingga sebati. Ketepikan. Tepung kastard dibancuh dengan susu segar. Setelah agar-agar yang dijerang telah mendidih, tuangkan adunan susu segar yang dibancuh dengan tepung kastard. Kemudian tuangkan adunan telur. Kacau sehingga sebati dan likat. Setelah likat matikan api. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampur dengan serbuk koko. Kacau sebati. Ambilkan loyang. Sendukkan satu bahagian ditengah loyang. Kemudian cedokkan pula bahagian yang telah dicampurkan bersama koko tadi di atasnya. Ulang sehingga kesemua bahagian itu habis. Kalau boleh jangan menggunakan loyang yang lebar. Biarkan ia sejuk dan masukkan kedalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment