Bahan-bahannya :
500 gm daging batang pinang
2 camca besar tepung serba guna
1 camca teh serbuk kari
1 camca teh serbuk cili
1/2 camca teh garam
1 camca besar mentega
3 camca besar minyak masak
4 biji bawang merah, dihiris halus
3 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
3 cm halia, ditumbuk lumat
10 tangkai cili kering, dihiris 2 cm panjang
2 camca besar sos cili
2 camca besar kicap manis
2 camca besar tauhu hancur
75 ml air
100 gm tauge
300 gm mihun, direndam
Cara membuatnya :
1. Perap daging bersama tepung serba guna, serbuk kari, serbuk cili dan garam didalam mangkuk, 10 minit.
2. Cairkan mentega didalam kuali diatas api sederhana. Goreng daging pada kedua-dua belah sehingga garing. Angkat.
3. Bakar daging tadi pada suhu 200 darjah celcius selama 20 minit.
4. Panaskan minyak masak didalam kuali. Tumis bawang merah bersama bawang putih dan halia sehingga terbit bau.
5. Masukkan cili kering bersama sos cili, kicap manis, tauhu dan air, biar sehingga kuah pekat.
6. Masukkan tauge dan mihun. Kacau sehingga sebati dan tauge hampir layu. Angkat. Bubuh mihun di dalam pinggan hidang.
7. Hiris daging panggang tadi, susun di atas mihun.
No comments:
Post a Comment