Bahan-bahannya :
2 camca besar minyak masak
2 camca besar rempah kari ikan
2 ekor ketam, dibersih dan dipotong empat
1 biji cili hijau, dibersih dan dibelah dua memanjang
300 gm beras basmathi, dibersih dan disejat
150 ml susu sejat
280 ml pati rebusan ayam
1 1/2 camca besar perahan limau nipis
50 gm kismis kuning
sedikit pewarna oren dan perisa mawar
Bahan-bahan A :
2 ulas bawang putih, dihiris halus
3 biji bawang merah, dihiris halus
Bahan-bahan B :
3 kuntum bunga cengkih
6 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
200 ml pati santan
Bahan-bahan C, dihiris halus :
1 biji bawang besar
4 cm halia
4 ulas bawang putih
Bahan-bahan D, dicincang halus :
2 tangkai daun sup
1 tangkai daun ketumbar
Cara membuatnya :
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan A sehingga garing.
2. Masukkan rempah kari ikan bersama bahan-bahan B, biar sehingga terbit minyak.
3. Masukkan ketam bersama cili hijau, biar sehingga masak. Ketepikan.
4. Panaskan minyak masak di dalam kuali lain, tumis bahan-bahan C sehingga garing.
5. Masukkan beras basmathi bersama susu sejat, pati rebusan ayam dan perahan limau nipis, biar sehingga nasi separuh masak.
6. Masukkan kismis kuning bersama pewarna oren, perisa mawar dan bahan-bahan D. Biar nasi masak.
7. Bubuh nasi di dalam pinggan, letak ketam dan kuah di atasnya.
No comments:
Post a Comment