Bahan-bahannya :
175 gm beras basmathi
430 ml pati rebusan daging
1 camca besar minyak masak
2 ulas bawang putih, dikisar halus
2 biji bawang merah, dikisar halus
50 gm taugeh
50 gm kubis, dihiris halus
50 gm sayur campur
1 camca besar sos tiram
3 camca besar lobak masin (jeruk), dihiris kasar
minyak masak secukupnya
Cara membuatnya :
1. Jerang beras basmathi bersama pati rebusan daging di dalam periuk di atas api sederhana sehingga nasi masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang putih bersama bawang merah sehingga garing.
3. Masukkan tauge bersama kubis, sayur campur, sos tiram dan lobak masin, kacau sehingga sebati. Angkat.
Bahan-bahan diperap 5 jam :
300 gm daging
2 ulas bawang putih, dikisar halus
2 biji bawang merah, dikisar halus
3 cm halia, dikisar halus
1 camca teh sos ikan
1 camca teh gula pasir
1 camca teh minyak bijan
sedikit garam
Cara membuatnya :
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng daging di atas api sederhana sehingga masak. Jika suka daging boleh dibakar.
2. Potong daging dadu sederhana besar.
3. Bubuh nasi ditengah-tengah pinggan. Bubuh sayur dan daging dikiri kanannya.
No comments:
Post a Comment