Bahan-bahan :
1 ekor ayam (potong 12)
200 gm cili kisar
2 batang serai (titik)
1 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
200 ml santan
100 ml kerisik
50 ml minyak masak
garam secukup rasa
Bahan-bahan kisar :
2 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
4 cm halia
3 cm lengkuas
10 biji cili padi
Cara menyediakan :
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan cili kisar bersama serai dan daun limau purut. Masukkan ayam yang telah dibersihkan bersama kerisik dan masak sehingga ayam empuk. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Hiris daun kunyit dan taburkan keatas rendang.
Goreng bayam yang telah dicelup dengan tepung jagung. Gorengkan cili merah dan cili hijau sebentar dan ambil bahan-bahan yang digoreng tadi dan taburkan keatas hidangan.
No comments:
Post a Comment