3 mangkuk nasi putih
2 sudu besar minyak
1 sudu besar kicap
Panaskan minyak dan masukkan kicap, bila kicap dah berbuih, masukkan nasi dan kacau goreng hingga rata. ketepikan.
udang
isi ayam
sotong
kailan
karot
putik jagung
tomato
brokoli
bunga kobis
cili merah dipotong serong
1 sudu teh serbuk lada hitam
sedikit serbuk/kiub pati ayam
2 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang putih, diketuk/cincang
garam secukup rasa
tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
air secukupnya.
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi dan masukkan isi ayam, goreng sekejap dan masukkan udang dan sotong. Jika suka masukkan air mengikut kehendak masing-masing....nak kuah banyak mana. Kalau nak lagi cepat, gunakan air panas yang mendidih. Bila kuah dah mendidih, masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, serbuk/kiub pati ayam, sayur-sayur yang mengikut pilihan masing-masing dan juga garam secukup rasa. Masak lagi hingga mendidih barulah masukkan bancuhan tepung jagung. Kuah tu janganlah terlalu pekat, nanti muak pulak. Pastu hidangkan bersama nasi yang dah digoreng dengan kicap tadi.
Kalau nak lagi sedap kita buat sos cili madu...
5 biji cili padi, hiris nipis-nipis atau tumbuk
2 sudu besar madu
2 sudu besar air
1 sudu besar jus limau nipis
satukan semua bahan diatas dan bolehlah dimakan dengan nasi goreng ladna tadi atau boleh jugak dijadikan cicahan untuk udang atau sotong goreng tepung.
No comments:
Post a Comment