Bahan-bahan :
3 ekor ketam harimau
10 biji cili padi
50 gm halia, dipotong
1 biji cili merah
1 sudu besar serbuk kari makanan laut
1 tangkai kecil daun kari
1 sudu besar tepung jagung
6 sudu besar sos pasta
50 ml air
Cara-caranya:
Potong halia, cili merah dan cili padi. Bersihkan ketam dan potong kepada 2 atau 4 setiap ketam dan campur dengan 1 sudu besar tepung jagung. Goreng di dalam minyak yang panas hingga ketam menjadi keemasan merah. Panaskan 3 sudu besar minyak di dalam kuali panas. Goreng cili, halia, daun kari dan serbuk kari hingga wangi, kemudian campurkan sos pasta dan air.
Sebaik sos mendidih, gaulkan ketam dan biarnya masak perlahan-lahan selama 3 minit. Hidangkan panas-panas.....
wow sedapnya mama.
ReplyDeletewa...sedapnye..tetiba rndu nk mkn masakan mak =(
ReplyDeleterara pinkmafia :
ReplyDeletesimple n sedap...slmt mencube:)
shopping2u :
ReplyDeleteni yang buatkan mama sedih ni...ape2 pn jgn sedih2 k..:)
nampak sedap :) tapi mana keju dia?
ReplyDelete