jalan-jalan cari makan

Wasiat Rasulullah SAW

ADAB KETIKA MAKAN DAN MINUM

RASULULLAH SAW bersabda :

"Kalau seseorang diantara kamu makan, maka makanlah dengan tangan kananmu. Kalau minum, maka hendaklah minum dengan tangan kanannya, kerana sesungguhnya Syaitan makan dan minum dengan tangan kirinya."

(HR. Muslim)

happy birthday

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, June 25, 2011

Vanilla cupcakes


Bahan-bahan :

1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan butter
2 cawan gula kastor
4 biji telur
1 cawan susu segar
1 sudu teh esen vanila

Cara-caranya :

Campurkan kedua-dua tepung, ketepikan. Pukul butter hingga berkrim, masukkan gula, pukul lagi. Kemudian masukkan telur satu persatu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang selikan dengan susu dan esen vanilla. Setelah siap, masukkan dalam cawan kertas. Bakar selama 20 - 25 minit. Biarkan sejuk dulu barulah boleh dihias mengikut citarasa sendiri.

Bahan-bahan untuk buat frosting :

3 biji putih telur
gula icing
secubit garam
1 sudu teh orange extract (untuk mengurangkan rasa manis pada frosting)
pewarna mengikut citarasa sendiri

Cara-caranya:

Pukul putih telur sampai gebu. Masukkan gula sedikit demi sedikit, pukul lagi. Akhir sekali masukkan sedikit garam, orange extract dan pewarna.

Gula icing tu agak-agak je, selalunya 500 gm (sepaket)

Make sure frosting tu biarkan dulu untuk seketika dalam 5 minit, kemudian boleh lah dipipe.

50 comments:

  1. simple aje cupcakes ni..tapi menarik

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaaaa, nak try lah buat ! doakan menjadi ye. hihi

    ReplyDelete
  3. nk gakk..!! hehe t nk try uat :)

    ReplyDelete
  4. Sedapnya mama. Nanti nak try buatlah :p

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaaaaa....pos la sini satu nk rasa, hihi ^^

    ReplyDelete
  6. NAK SATU MAMAMAMAMAMAMAMAMAMA.BUATKAN UNTUK NEPH YEW...MEMANJEWKAN DIRI...KIKI

    ReplyDelete
  7. sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  8. frankly said i do love your blog.. pasal resepi!! like thousand times.. thank u mama

    ReplyDelete
  9. wah... sedap nye~~~~~
    nk, nk, nk :)

    ReplyDelete
  10. bestnya klu ada org buatkan....

    ReplyDelete
  11. sedapnya mama..saya suka sangat2...

    ReplyDelete
  12. wahh,byknya resipi kt blog mama..nnt leh la sy try wat cupcake nih..hehe.

    ReplyDelete
  13. sukaaaaaaaa! nnt nak try lah! thanx mama! :D

    ReplyDelete
  14. Nak try laa nanti...oyeahhh kena follow mama laa kn kn

    ReplyDelete
  15. mama ada buat red velvet tak?kita suka tuuuuu!

    ReplyDelete
  16. lapaq la plak tgk cupcakes tu
    T________T

    ReplyDelete
  17. Nur Sulastri : InsyaAllah, mama doakan, doa sme2 ea:)

    ReplyDelete
  18. Pojiekyra : ok, lets try:)

    ReplyDelete
  19. Terbelog : lagi sedap kalau cube :)

    ReplyDelete
  20. NurAmallina : ok, moga2 berjaya :)

    ReplyDelete
  21. Wani : mmg sedap, kalau boleh pos, mama dah pos dah:)

    ReplyDelete
  22. Neph : InsyaAllah, boleh je mama buatkn:)

    ReplyDelete
  23. Siti aesyah : lagi sedap kalau dapat rasa:)

    ReplyDelete
  24. Ellyana : you are welcome:)

    ReplyDelete
  25. kjaharun : lagi sedap kalau dapat rasa :)

    ReplyDelete
  26. Soooooour : mama boleh buatkn:)

    ReplyDelete
  27. Arissha Sofea : thanks, cube tw :)

    ReplyDelete
  28. nurulnazihah : thank you:)

    ReplyDelete
  29. cik Farah : you are welcome :)

    ReplyDelete
  30. cik bulan : kalau boleh pos, mama dah pos dah:)

    ReplyDelete
  31. ieQah : ok, cube buat tw, sedap kek ni:)

    ReplyDelete
  32. hana nabihah : mmg sedap tapi kalau nak cuba rasa, cube buat tw:)

    ReplyDelete
  33. Aflina Affandi : Thank you:)

    ReplyDelete
  34. Finaz Jaafar : 1 love Red Velvet, thats is lovely, i will post its on my blog soon:)

    ReplyDelete
  35. Afiq : lapar ea? jom mama belanja:)

    ReplyDelete
  36. muffin kentang??

    ReplyDelete
  37. haziqahMJ : nak muffin kentang plak ea...nanti mama buatkn:)

    ReplyDelete
  38. diari hati : mmg sedap........nyum3:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...