jalan-jalan cari makan

Wasiat Rasulullah SAW

ADAB KETIKA MAKAN DAN MINUM

RASULULLAH SAW bersabda :

"Kalau seseorang diantara kamu makan, maka makanlah dengan tangan kananmu. Kalau minum, maka hendaklah minum dengan tangan kanannya, kerana sesungguhnya Syaitan makan dan minum dengan tangan kirinya."

(HR. Muslim)

happy birthday

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, June 7, 2011

Capati dan kari kambing



Bahan- bahan untuk capati :

250 gm tepung atta
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak sapi
170 ml air suam

Cara menyediakannya :

Campurkan tepung dengan garam, gaul dengan air hingga menjadi doh. Uli selama 10 minit. Jika masa menguli lebih lama capati akan menjadi lebih ringan. Bentukkan doh tersebut menjadi bebola besar dan letakkan kedalam beg plastik. Biarkan selama 2 hingga 3 jam. Jikalau boleh biarkan ia semalaman supaya capati akan menjadi lebih ringan dan lembut. Bahagikan dan bentukkan ia kepada bebola, golekkan ia kedalam sedikit tepung atta. Canai sehingga menjadi nipis. Sapukan minyak sapi pada kuali leper tersebut. Letakkan capati di atas kuali, masakkan selama 1 minit kemudian tekan2 kelilingnya dengan tuala. Gelembung akan timbul pada permukaan capati. Angkat capati apabila warna keperangan kelihatan pada capati.


Bahan-bahan untuk kari kambing :

500 gm daging kambing (gaul dengan tepung)
50 gm rempah kari daging
750 ml santan
15 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
4 cm halia (kisar)
1 biji tomato
2 sudu besar kerisik
1 keping asam gelugur
sedikit minyak
rempah 4 sekawan
garam secukup rasa

Cara menyediakannya :

Daging yang digaul dengan tepung dicuci bersih. Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 sekawan.
Masukkan bahan kisar dan rempah kari. Setelah naik minyak, masukkan daging dan santan. Kecilkan api dan masak hingga pecah minyak. Masukkan garam dan asam gelugur.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...