Bahan-bahannya :
1/2 ekor ayam (potong dua, perap dgn kunyit dan garam, kemudian goreng)
3 sudu cili kering kisar
1 biji tomato
1 labu bawang besar (kisar)
2 cm halia (kisar)
4 biji buah keras (kisar)
2 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar rempah beriani
sedikit gula merah (secukup rasa)
1 sudu minyak sapi
sedikit minyak masak
daun pudina
cili merah dan hijau
kismis
1/2 batang lobak merah (potong)
1 biji tomato (belah dua)
Garam secukup rasa
1/2 biji limau sunkist (ambil airnya)
1 tin susu cair
sedikit rempah tumis
Cara-cara menyediakannya:
Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Tumiskan rempah penumis.
Kemudian masukkan bahan yg dikisar. Setelah terbit minyak, masukkan
sos tomato, rempah beriani dan serbuk kunyit. Kacau rata. Setelah terbit
minyak, masukkan susu cair dan biarkan ia pekat. Masukkan gula, garam,
air limau sunkist. Setelah cukup rasa masukkan ayam dan daun pudina,
lobak, gajus, kismis, tomato, cili merah dan hijau. Kecilkan api, masak hingga
terbit minyak.
No comments:
Post a Comment