jalan-jalan cari makan

Wasiat Rasulullah SAW

ADAB KETIKA MAKAN DAN MINUM

RASULULLAH SAW bersabda :

"Kalau seseorang diantara kamu makan, maka makanlah dengan tangan kananmu. Kalau minum, maka hendaklah minum dengan tangan kanannya, kerana sesungguhnya Syaitan makan dan minum dengan tangan kirinya."

(HR. Muslim)

happy birthday

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 16, 2011

Lasagna


Bahan-bahannya :

300 gm daging cincang (lagi senang kalau kita guna daging burger sebab berperisa)
1 botol prego (yang kecil)
2-3 batang celery
cendawan butang (sebanyak yang suka)
2 biji tomato (potong dadu)
1 biji karot (potong dadu)
1-2 sudu besar cili boh (kalau suka pedas)
2 biji bawang besar (cincang halus)
2-3 ulas bawang putih (cincang halus)
garam dan gula secukup rasa
sekotak instant lasagna (tambah lagi sekiranya pakai dulang caserole besar - tak perlu rebus dahulu)
3 cawan air (boleh tambah sekiranya tak cukup)
2 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum (boleh tambah kalau nak likatkan kuahnye)
1 paket cheddar cheese (115gm) - apa2 jenama pun boleh, mozarella pun boleh tapi cheddar/cream cheese senang cair untuk buat cheese sause tu. mozarella sesuai untuk tabur kemudian.
1-2 cawan susu segar (yang dalam kotak/botol -boleh tambah kalau suka cheese sause cair
sedikit garam dan lada hitam/sulah untuk perasa (boleh tambahkan sayur2an lain seperti capsicum, brokoli dll kalau nak)
boleh juga masukkan chicken kiub untuk perasa tambahan.

Cara-caranya :

Panaskan oven 180 drj celcius. Diatas dapur, panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau. Masukkan cili boh, tunggu sampai pecah minyak, kemudian masukkan daging cincang. Masukkan 3 cawan air tadi, tunggu hingga daging sedikit masak dan tambahkan garam (lebihkan air pun tak mengapa sebab tujuannya untuk melembutkan kulit lasagna kemudian). Masukkan prego dan sedikit gula, jika perlu masukkan sayur2an tadi, tunggu sehingga mendidih, padamkan api. Sediakan sause pan, panaskan cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati. Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah di panaskan semula. Masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan sedikit garam, kemudian padamkan api. Sediakan dulang caserole, sapukan minyak dan aturkan kulit lasagna sehingga menutupi bahagian bawah dulang. Tuangkan sedikit kuah daging tadi (tujuan kuah berair supaya kulit lasagna tadi tak perlu di masak terlebih dahulu) dan tuang sedikit cheese sause tadi. Selang selikan dan bahagian atas sekali ialah kulit lasagna, tuang cheese sause selebihnya keatas kulit lasagna (pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian besar adunan lapisan tadi). Bakar dalam oven 180 drj celcius selama 40 minit atau sehingga masak (apabila dicucuk, kulit lasagna telah lembut). Kalau nak potong lasagna tu tunggula sejuk baru la dipotong, slmt mencube..:)

12 comments:

  1. Pandainya mama buat lasagna. KC selalu kalau teringin beli jer. hihi.

    ReplyDelete
  2. yummy. sangat sedap lasagna. dah lama tak buat. hehe :D

    ReplyDelete
  3. kunjungan balik jangan lupa follwo di blog ku ya http://akhmuri.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Sedapppppnya kak! Menangisss kalau makan ni HEHEH :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...