Bahan-bahan :
250 gm butter
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan nestum
1 cawan tepung jagung
1 cawan gula aising
1 biji kuning telur
badam biji dipanggang secukupnya
badam cincang untuk hiasan
coklat masakan secukupnya
paper cup - warna hitam
sedikit minyak jagung
Cara-cara :
Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi sehingga rata. Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat ditangan. Ambil doh, isi badam dan bentukkan bujur atau bulat, mengikut citarasa sendiri. Bakar pada suhu 180 drj celcius selama 20 minit atau hingga masak. Sejukkan. Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung anggaran 2 sudu untuk mengilatkan coklat itu, guna kaedah double boiler. Apabila coklat dah cair sepenuhnya, celupkan biskut sebiji2. Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang. Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment