Bahan-bahannya :
250 gm gula perang
4 sudu besar tepung serba guna
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1/2 sudu kecil halia parut
2 biji telur
375 gm labu rebus (empuk)
250 ml krim putar
50 gm kismis
Bahan doh :
130 gm mentega
70gm gula ising
1-2 biji telur
200 gm tepung gandum
Cara menyediakannya :
Kita buat dohnya terlebih dahulu. Campurkan kesemua bahan-bahan kedalam mixing bowl dan pukul menggunakan paddle sehingga sebati. Kemudian simpan di dalam peti sejuk selama dua jam sebelum di canai ke dalam kek ring mengikut acuan kek. Tapi perlu diingat, acuannya itu jangan terlalu tebal. Sementara ia disejukkan kita buatkan isian labunya. Masukkan kesemua bahan-bahan kecuali krim putar ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga labu dan gula hancur dan sebati. Pastikan tepung tidak berbintil. Keluarkan kemudian barulah dicampur dengan krim putar. Setelah itu, tuangkan adunan ke dalam acuan dan acuan yang dilapiskan dengan doh pastri. Bakar pada suhu 170c selama 45 min hingga 50 minit.
No comments:
Post a Comment