Bahan-bahan :
1 kg daging rusa (potong lebar halus)
3 helai daun limau purut (hiris halus)
1 helai daun kunyit (hiris nipis)
1 sudu kecil serbuk kunyit
200 ml santan
150 ml minyak masak
150 gm kerisik
sedikit garam
Bahan Tumis :
2 kuntum bunga lawang
3 cm kulit kayu manis
Bahan Kisar :
3 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
10 tangkai cili kering
Cara menyediakannya :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis, bahan kisar serta serbuk kunyit sehingga naik bau dan terbit minyak. Masukkan daging rusa dan kacau sehingga rata. Kemudian masukkan santan. Biarkan sehingga kuah mendidih, pekat dan daging lembut. Akhir sekali, masukkan kerisik bersama garam secukup rasa. Kacau sehingga sebati. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Kacau sehingga sebati dan sehingga rendang betul-betul kering.
No comments:
Post a Comment